SMC İLAÇ KİMYA A.Ş.

Doğa bize atalarımızdan miras kalmadı, onu torunlarımızdan ödünç aldık.

EBUO
Domates Güvesi Feromonu


 Domates güvesi (Tuta absoluta)


Domatesin en önemli zararlılarından biridir. yapılan araştırmalarda, bilinen kimyasal insektisitlerin bu zararlı üzerinde etkisinin yeterli düzeyde olmadığı ve domates güvesinin bu kimyasallara karşı direnç kazandığı tespit edilmiştir. Galeriler açarak meyve içine girmiş zararlıyla zehirli ilaçlar ulaşamamaktadır. Ayrıca zehirli ilaç kalıntılarının domates ihracatını büyük oranda sekteye uğratığı bilinmektedir. Hepsinden önemlisi zehirli ilaçlar üründe bıraktığı kalıntı ile insan sağlığını tehdit etmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı domates güvesine karşı mücadelede feromon ve tuzaklar çok daha önemli hale gelmiştir. Özellikle organik üretim yapan firmaların rahatlıkla kullandığı çevrede ve bitkide zararlı kalıntı bırakmayan modern bir zararlı mücadele yöntemi olan feromon ve tuzaklar, hem monitör amaçlı hem de kitlesel mücadele amaçlı kullanılabilir.


Zarar Verdiği Bitkiler: Esas konukçusu domates olup aynı zamanda patates, patlıcan, biber ve solanacea türünden bitkilere de zarar verir.


Zarar Şekli: Domates bitkisinin tüm kısımlarıyla beslenen larvası çok büyük zararlara sebep olabilmektedir. Larva yapraklarda büyük galeriler açar, sap içini, tomurcukları, yeşil ve olgun meyveleri oyar ve hasadı %80-100 oranlarında olumsuz etkileyebilir. Zararlının esas konukçusu domates olup aynı zamanda patates, patlıcan , biber ve solanacea türünden bitkilerede zarar verir. Sera veya tarlalarda yetiştirilen domateslerde zarar düzeyi çok yüksektir. Toprak üstü kısımlarına büyük zarar verirler. Ayrıca meyve olum döneminde, meyve içinde galeriler açarak, meyvelerde çürümeye neden olur.


Kullanım Bilgileri:
                       
 Monitör amaçlı kullanım;                 

Serada: 2-3 Adet Tuzak/Hektar

Tarlada: 10-20 Adet Tuzak/Hektar

Mücadele amaçlı kullanım;

Serada: 20-40 Adet Tuzak/Hektar

Tarlada: 40-60 Adet Tuzak/Hektar  

Feromonlu  tuzaklar zararlının ergin çıkışından 15 gün önce, bitkinin tepe kısmına yakın olacak şekilde asılmalı ve bitki boyu uzadıkça  tuzaklar bitkinin tepe kısmına  doğru  yükseltilmeli (bitkinin tepe noktalarına değmemeye dikkat edilmelidir).Tuzak içindeki feromon kapsülü  8-10 haftada bir, yapışkan tabla ise kirlendikçe yenisi ile değiştirilmelidir. Etki süresi sona eren  feromon kapsülü  yerine yenisi tuzağa yerleştirilirken  eskisi de tuzak içinde bırakılabilir.






Toprağa ve mahsule kimyasal karıştarmadan zararlılardan kurtarmanın en kolay yolu

Toplu alımlar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

SMC İLAÇ KİMYA A.Ş. ® | TEAMWOORK || CNPSOFT

YUKARI