SMC İLAÇ KİMYA A.Ş.

Doğa bize atalarımızdan miras kalmadı, onu torunlarımızdan ödünç aldık.

CERCA
Akdeniz Meyve Sineği Feromonu


AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ /Ceratitis capitata 


Zarar VerdiğiBitkiler Bu zararlının en önemli konukçuları kayısı, ayva, şeftali, incir, trabzon hurması,nar, avokado ve  narenciye türleridir.

Zarar Şekli: Akdeniz meyve sineği zararı larvası tarafından yapılır. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, bu kısmında bir yumuşama ve çöküntü meydana getirirler. Zararlı tarafından yumurta bırakılan vuruklu olan meyveler hasat zamanından önce dökülür.

 

Kullanım Bilgisi: Akdeniz meyve sineği turunçgil ve nar çeşitlerinin olgunluk öncesi dönemlerinden, turunçgilde eylül – ekim ve narda ise ağustos – eylül aylarında, özellikle en erkenci çeşit olan Satsumamandarinleri ile nar çeşitlerinin olgunlaşmasından önce meyvelerde vuruk kontrolü yapılır. Ayrıca, yukarıda belirtilen aylarda içerisinde cezbedici olarak  Trimedlure feromon  bulunan delta tipi  tuzaklar asılarak ergin zararlı takip edilir. Söz konusu kontrollerde ilk vuruk saptantığında veya tuzaklarda ilk sinek yakalandığında turunçgil ve narmeyveleri de ben düşme döneminde ise, (eğer kimyasal mücadele tercih edilecekse) hemen ilaçlamaya başlanır. İlaçlamadan sonra tuzaklarda sinek yakalanma devam ediyorsa 7-10 gün ara ile hasada 10 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam edilir. Günlük sıcaklkk 16 °C'nin altına düştüğünde ilaçlama gerek duyulmaz.

Biyoteknik Mücadele: Polifag bir zararlı olduğu içinyıl boyunca gıda ve konukçu bulabilir. Kışlayan döl ergin çıkışı ilkbahar sonu,yaz başlarında olur. Sıcaklığın 16 °C nin üzerinde olduğu günlerde çiftleşip yumurta bırakırlar. Ege Bölgesinde yılda 4-5, Akdeniz Bölgesinde ise 7-8 döl verebilir. Bu nedenle zararlının, her döl ergin uçuşu tuzaklarla kontroledilmeli, tuzaklarla mümkün olduğunca çok ergin sinek yakalanarak, popülasyon azaltılmalıdır. Haziran ayı başından itibaren hektara 1 adet tuzak asılarak popülasyon takibi yapılır. Kışlayan döl ergin çıkışı ilkbahar sonu, yaz başlarında olur. Sıcaklığın 16 °C nin üzerinde olduğu günlerde çiftleşip yumurta bırakırlar. Ege Bölgesinde yılda 4-5, Akdeniz Bölgesinde ise 7-8 dölverebilir. Bu nedenle zararlının, her döl ergin uçuşu tuzaklarla kontrol edilmeli,tuzaklarla mümkün olduğunca çok ergin sinek yakalanarak, popülasyon azaltılmalıdır. Turunçgilde Eylül – Ekim ve narda ise Ağustos – Eylül aylarında, özellikle en erkenci çeşit olan Satsuma mandarinleri ile nar çeşitlerinin olgunlaşmasından önce. McPhail veya Delta tipi tuzaklar ağaçların güney yönüne,yerden 1-2 m yükseğe ve  15-20 metre (yada250m2 de bir)   aralıklarla asılır.

Feromonkapsülleri  8-12 haftada bir  değiştirilir. Haftada bir tuzaklar kontroledilerek yakalanan zararlılar temizlenir.


  • Zararlısı: Akdeniz Meyve Sineği




Toprağa ve mahsule kimyasal karıştarmadan zararlılardan kurtarmanın en kolay yolu

Toplu alımlar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

SMC İLAÇ KİMYA A.Ş. ® | TEAMWOORK || CNPSOFT

YUKARI